Wat te doen – Activiteiten – Grotten

Voor elk wat wils!

Durbuy én omgeving: de parel van de Ardennen!



Durbuy en de Calestienne: een paradijs voor grottenliefhebbers!

Durbuy is gelegen in de prachtige regio van de Calestienne. Een smalle kalkstenen strook die zich bevindt tussen de Famenne en de Ardennen en bekend is om zijn unieke geologische kenmerken. Het is precies deze kalkstenen ondergrond die de regio rijk maakt aan spectaculaire grotten.
De Calestienne herbergt een aantal van de meest indrukwekkende grotten van België.



Condroz – Famenne – Calestienne – Ardennen
La Calestienne


Ontstaan van de grotten

Het ontstaan van grotten is een fascinerend geologisch proces dat plaatsvond over duizenden tot miljoenen jaren terug. Grotten ontstaan voornamelijk in kalksteenrijke gebieden door de werking van water op het gesteente.
Benieuwd naar de immense krachten en langdurige processen die de aarde vormgeven?
Ontstaan grotten
Het ontstaan van grotten is een fascinerend geologisch proces dat plaatsvond over duizenden tot miljoenen jaren terug. Grotten ontstaan voornamelijk in kalksteenrijke gebieden door de werking van water op het gesteente.
Benieuwd naar de immense krachten en langdurige processen die de aarde vormgeven?

Het proces van grotvorming, ook wel speleogenese genoemd, omvat een reeks complexe stappen die samen leiden tot de creatie van deze indrukwekkende ondergrondse structuren.

  1. Vorming van kalksteen
    Miljoenen jaren terug, tijdens het Paleozoïcum (-540 tot -250 miljoen jaar), lag de regio onder de zeebodem. Tijdens millennia vormden zich afzettingen op die zeebodem. In de loop der tijd werden de verschillende afzettingslagen door de toenemende druk geleidelijk aan omgezet in steen:
    • zand werd zandsteen
    • de skeletten van zeedieren, schelpen en koralen hebben kalksteen gevormd
  2. Oplossing van kalksteen
    In de miljoenen jaren die volgden hebben verschuivingen van de tectonische platen gezorgd voor barsten en spleten in de gesteentelagen. Het regenwater drong langzaam maar zeker door die openingen.
    Doordat regenwater CO2 uit de atmosfeer opneemt, ontstaat koolzuur. Dit chemisch proces resulteert in zuur regenwater die het kalksteen doet oplossen. Dit is de eerste stap in de lange reis naar het vormen van een grot.
  3. Karstvorming
    Naarmate het water dieper in de ondergrond doordringt, lost het meer kalksteen op, waardoor grotere spleten en holtes ontstaan. Dit proces, karstvorming genoemd, leidt uiteindelijk tot de vorming van ondergrondse holtes en gangen. De rol van ondergrondse waterstromen is cruciaal in dit proces. Deze stromen vinden hun weg door deze openingen en versnellen de erosie, waardoor de grotten zich verder uitbreiden.
  4. Afzetting mineralen
    Terwijl water door de grotten sijpelt, verdampt het langzaam, waardoor opgeloste mineralen zoals calciumcarbonaat worden afgezet. Dit leidt tot de vorming van stalactieten, die van het plafond hangen, en stalagmieten, die vanaf de vloer omhoog groeien. Over duizenden jaren kunnen deze formaties indrukwekkende afmetingen bereiken en bijdragen aan het unieke karakter van elke grot.

Over vele duizenden jaren heen heeft dit geleid tot de indrukwekkende grottenstelsels die we vandaag de dag onder onze voeten kunnen bewonderen.



Grotten in de Calestienne

De meest bekende grotten van België, zijn de Grotten van Han, die mag zeker niet ontbreken aan de lijst.

Andere, misschien iets minder bekend, maar zeker het bezoeken waard én in de nabije omgeving van de vakantiewoning:

  • Grotten van Hotton
  • Grotten van Remouchamps
  • Grotten van Comblain.


Grotten van Han

De Grotten van Han zijn wellicht de beroemdste grotten van België. Ze zijn gevormd door de rivier de Lesse, die door de inspijpeling in de kalksteen een spectaculaire ondergrondse wereld heeft gecreëerd met enorme zalen en prachtige stalactieten en stalagmieten. Eén van de hoogtepunten is de enorme ‘Wapenzaal’, waar licht- en geluidshows worden georganiseerd. Je verlaat de grot met een boottocht over de ondergrondse rivier.

Het domein van de Grotten van Han biedt ook een prachtig wildpark.
Op deze manier kan je de mystiek van de grotten combineren met de schoonheid van de wilde dieren, gegarandeerd een dag vol beleving!

Ze bieden tevens diverse evenementen aan. Bekijk hun agenda voor het uitgebreide aanbod en de data.

Website

Te Han-Sur-Lesse, op 40 km van de vakantiewoning.



Grotten van Hotton

De Grotten van Hotton zijn gevormd door de insijpeling van de Wamme, een zijrivier van de Ourhe. Ze staan ook bekend als de ‘Grot van Duizend-en-één-Nacht’.

Deze grotten onderscheiden zich door hun smalle gangen, diepe afgronden adembenemende zalen en indrukwekkende kalksteenformaties . Een van de meest opmerkelijke kenmerken is de ‘Fossielengalerij’, waar je fossielen van prehistorische zeedieren kan zien.

Website

Te Hotton, op 17 km van de vakantiewoning.



Grotten van Remouchamps

De Grotten van Remouchamps zijn gevormd door de insijpeling van de Rubicon, een zijrivier van de Amblève.

Ze bieden een unieke ervaring met een combinatie van een wandel- en boottocht. Het eerste deel van de rondleiding gebeurt te voet, waar je de imposante kalksteenformaties kan bewonderen.
Daarna stap je in een boot voor een unieke tocht door een van de langste bevaarbare ondergrondse rivieren van België. De tocht voert je door prachtige ondergrondse plaatsen en spectaculaire zalen.

Website

Te Remouchamps, op 21 km van de vakantiewoning.



Grotten van Comblain

De Grotten van comblain zijn gevormd door de insijpeling van de Ourthe.

Ze zijn minder bekend, maar niet minder indrukwekkend. Deze grotten bieden een intieme en informatieve ervaring, met rondleidingen die de nadruk leggen op de geologie, de geschiedenis en de ecologie van de grot. De bijzondere formaties en het serene ondergrondse milieu maken ook deze grot een onvergetelijke plek.

Website

Te Comblain-au-Pont, op 22 km van de vakantiewoning.



Andere grotten in de Calestienne

Naast de eerder genoemde grotten zijn er nog andere grotten in de Calestienne.
Ze worden hier niet afzonderlijk toegelicht vermits ze op een grotere afstand van de vakantiewoning liggen. Maar bij interesse kan je ze zeker bezoeken, ze zijn ook de moeite waard!

Zo zijn er:

  • Grot van Lorette-Rochefort
    Te Rochefort, op 42 km van de vakantiewoning
  • Grot de Ramioul
    Te Flémalle, op 45 km van de vakantiewoning
  • Grotten van Goyet
    Gesves, op 48 km van de vakantiewoning
  • Grot de pont d’Arcole
  • Te Hastière, op 65 km van de vakantiewoning
  • Grotten van Floreffe
    Floreffe, op 75 km van de vakantiewoning
  • Neptunusgrot
  • Te Couvin, op 100 km van de vakantiewoning

Deze grotten voegen nog extra diversiteit en inzichten toe bij het ontstaan van deze ondergrondse fascinerende wereld. Elk van deze locaties biedt unieke kenmerken en ervaringen die de verborgen schatten van deze bijzondere streek verder belichten.




Ga ervoor en geniet voluit!